2012. augusztus 31.

Sminkeljünk, de hogyan?


Az esküvői öltözködési szabályok áttekintése kapcsán jó néhány kérdést kaptunk arra vonatkozólag, hogy a sminkeléssel kapcsolatban mire kell odafigyelnünk, ha esküvőre vagyunk hivatalosak. Mivel ebben a témakörben az alap ismereteken túl nincs nagy tapasztalatom, Marosi Andrea stílustanácsadóhoz a téma szakértőjéhez fordultam.

Egy esküvőn mindig több hölgykorosztály képviselői vannak jelen a 3 évestől a több mint 80 éves nagymamáig. Emlékszem nagymamám, amikor valamelyik unokájának az esküvőjére volt hivatalos, mindig külön gondot fordított a megjelenésére. Egy jó hidratáló pakolás (még az uborka pakolást is bevetette) frissebbé varázsolta a bőrét, majd jött egy halvány színű körömlak, színben harmonizáló szájfénnyel és a szempillák, szemöldök festése. Semmi extra, mégis alkalmivá és még szebbé vált tőle.

Andrea, szerinted az érettebb hölgykorosztály képviselői (60 éven felett) milyen szempontok alapján válasszák meg sminkjüket amikor esküvőre hivatalosak? A bőr szárazsága, ráncaink száma mennyiben döntő a smink megválasztásakor?


Andrea válasza

Ez egy igen érzékeny téma. A hatvan év felettieknél és sajnos néha már a kiégett, elfáradt ötveneseknél is, több ránccal találkozhatunk a bőrön. A bőr típusát tekintve van aki nagyon száraz (aszalt bőr) típusú, van akinek vegyes T vonalú bőre van, valamint a szerencsésebbek zsírosabb bőrrel rendelkeznek. Szerencsésebbek, mert a zsíros bőrön nem annyira élesen alakulnak ki a ráncok.

A korosztály képviselőinek tudniuk és elfogadniuk kell, hogy a homlok, a szem, az orr, a száj , a nyak, végezetül a mell körüli ráncosodás (úgy, mint a kezeken előforduló) már az eltelt idő nyomát mutatja. Természetesen javaslom a napi szintű prevenciót a hidratálást kívülről (hideg-meleg vizes tisztítás, tonizálás, krémezés és a nap ártalmas hatásaitól való fedés), belülről (tiszta vízzel történő folyadékbevitel). Akinek módjuk van rá végezzenek napi arctornát vagy mimikai gimnasztikát. Amennyiben spontán kell sminkelni minden előzetes kezelés, ápolás nélkül, úgy figyelembe kell venni a hölgy alkatát, születési adottságait és jellembeli stílusát.
Az arc alapozása: ebben a korban már nem szabad púdert használni, mert az beépül a pórusokba valamint a bőr redői közzé, ezzel erősíti a meglévő ráncokat. Ezért azt javaslom, hogy az arcot valamint a dekoltázst is hidratáló típusú alapozóval érdemes korrigálni. A szemfestésről, sminkelésről a 40-50 éves hölgyekre vonatkozóan feltett kérdésben teszek említést, hiszen 40 felett már minden hölgynek állnak bizonyos szabályok, melyek betartásával fiatalosan természetes hatást kölcsönöz a jól megválasztott szín. 

Manapság a lányok már egész korán 13, de akár 12 évesen is elkezdik magukat sminkelni igaz ekkor még azért, hogy idősebbeknek mutassák magukat. Andrea, szerinted egy anya hogyan tud segíteni a lányának, hogy egy ilyen eseményre a korának megfelelő fiatalos, az apróbb bőrhibákat korrigáló sminkben jelenjen meg?

 Andrea válasza

A fiatal lányoknak serdülőkorban lévő kishölgyeknek is oda kell figyelnie a bőrelváltozásokra, esetleges bőrproblémákra. A helyes bőrápolást már ebben a korban el kell kezdeni, mert a levegőben lévő káros anyagok, a napsugárzás, a túlzásba vitt szolárium nem tesz jót senkinek, hisz a nem várt hatások által gyorsabban öregszik a bőr és különböző színelváltozásokat is eredményezhetnek. Pattanások esetében meg kell nézni, hol van a leggyakoribb előfordulásuk. Szakember (kozmetikus, bőrgyógyász) meg tudja mondani, milyen belső gyulladások, hormonális folyamatok okozhatnak az arcon reakciót.

Fiatal lányok sminkjének kialakításakor én a természetes alapú anyagokat tartalmazó készítmények használatát javaslom. (natúr kozmetikumok). Alkalmi sminkelésnél a szempillára fektetem a hangsúlyt, mert a fiatalos szem nem igényel színezést, elég ha kiemeljük a pilláját amitől még varázslatosabbnak tűnik a szem tekintete.

Viszont ha problémás az arcbőr (pattanások, mitesszerek) egyszeri alkalomra egyénnek megfelelő színű púder használatát javaslom, aminek szárító hatása is van. A púdert csak vékonyan vigyük fel és utána egy kis halvány pirosítót is feltéve visszahozhatjuk a bőr egészséges színhatását. Szájra kimondottan csillogó fényű átlátszó, vagy halvány rózsaszín ajakfény használatát javaslom.

Alapvetően a férfiak nem sminkelnek, mégis előfordulhat amikor nekik is szükségük lehet egy kis bőrkorrekcióra, például egy gyulladt pattanás elfedésére, vagy a szem alatt található sötét karikák eltüntetésére. Tudnál nekik néhány apró praktikát javasolni?


Andrea válasza

A férfiak valóban nem szeretnek sminkelni, ezért az Uraknak nem is igazán ajánljuk a teljes alapozást az esetlegesen előforduló bőrhibákra. Az aktuális rendezvény előtt még sem árt egy teljes frissítő arcmasszázs, fiatalító pakolással, aminek köszönhetően a vérkeringés helyreáll, így friss-üde hatást mutat.

Amennyiben mégis lenne kivetnivaló a bőrön, természetesen egy alkalomra kevés bőrszínű alapozást használhatunk, illetve a szem alatti redők, sötétebb karikák eltüntetése érdekében figyelmükbe ajánlom a hidratáló könnyű fajsúlyú takarást, persze csak vékonyan felkenve az arcra.

Amit szívesen ajánlanék, az a szőrzet kiemelése pl.: szemöldök, bajusz, szakáll. A szemöldököt, valamint a bajuszt könnyen ki lehet emelni egy szemöldökceruzával (fontos, hogy a hajszínével azonosnak kell mutatnia ahhoz, hogy természetes hatást keltsen). Amennyiben ősz a hajkorona, úgy pici fekete, vagy szürke színekkel lehet élénkebbé varázsolni a megfakult, ámde a férfiasságot hangsúlyozó arcszőrzetet.

Az urak szakálla, ha nem egyöntetűen egyforma színű (főleg akkor fordul elő, ha dohányzik az Úr és csúnya sárgás), abban az esetben nem több mint 10 perces hajfestést is alkalmazhatnak a saját természetes hajszín alapján megválasztott festékkel, ami felfrissíti és szebbé varázsolja a szakáll színét.


Végezetül arra lennék kíváncsi, hogy a 40-es 50-es hölgyek személyiségükkel hogyan tuják összehangolni a sminket? Hiszen egy határozott, temperamentumos egyéniségnek valószínűleg másként kell kialakítani a sminkjét mint például egy emocionálisabb típusnak?


Andrea válasza


Alapozás

Déli típusú, sötétebb bőrnél nem igazán kell sokat fordítani az arc fedésére, mert általában szépnek, egészségesnek mutatkozik. Szerintem, nagyon vékonyan illendő alapozni és mivel általában ennek a típusnak erősebb arccsontja van, így a pirosítót az arccsonttól kifelé (fül felé) kell felvinni.

Vöröses típusú fehérbőrrel rendelkezőknek óvatosan kell bánniuk az alapozóval mert bőrük világos és a bőr felszínén szeplők is előfordulhatnak. A bőrt világos színű alapozóval kell takarni, majd az arcpirosítót az arcformának megfelelően felvinni.

Szőke, tejfehér alkatnál szintén fiatalos hatást mutathat, ha nem vastagon visszük fel a bőrszínnek megfelelő alapozót.


Szem

Semmiképpen nem szabad erős sminket használni mert fontos a természetes hatás. A szemfesték színét az egyén karaktere, színei és nem utolsó sorban az öltözete alapján kell megválasztani. Például ha valakinek sötét tónusú mediterrán típus, akkor használhat érettebb színárnyalatokat, mint pl.:, arany, barna, narancs, ezüst, lila bizonyos árnyalata. Vörös típusú hölgyek esetében pl.: arany, narancs, illetve a zöld árnyalatai (esetenként lila), míg szőkéknél a világos szürke vagy kék árnyalatokat, de ha a szőke hajhoz barna szem társul akkor már az arany vagy narancs szín használatát ajánlom.

A szemet festés előtt mindenképpen fehér, világos tónusú alapozófestékkel kell lealapozni, arra jöhetnek a választott színek és annak árnyalatai. Használjunk mindig satírozót, amely leveszi a felvitt festék feleslegét, összesimítja az árnyalatokat így természetessé téve az összhatást.

Figyelem: a csillogó hatású festékekkel vigyázzunk, mert az ötven felettieket ez már bizony öregítheti.

Száj

A száj festésénél már nagyon kell figyelni a száj körül megtalálható ráncokra. A déli típusú hölgyek.: használhatnak sötétebb színű rúzst (hidratáló alapú és nem csillogó) vörös, piros, narancsos barna árnyalatban. Vörös típusú hölgyek esetében a narancs, illetve a barna világosabb pasztell árnyalatait javaslom, míg a szőke és ősz hölgyek a vörös vagy a rózsaszín árnyalatait használhatják a karakterüktől függően.Figyelem: Szájkontúrt használni csak sima ajkakra, azaz a ránc nélküli hölgyeknek szabad, különben ellenkező hatást érünk el, mint amit szeretnénk. Mivel a kontúrceruza melegre reagál, így egy órán belül beleissza magát a száj körüli hasadékokba, majd ott szétfolyik, elkenődik, tehát eltűnik a várt eredmény. 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése