2013. június 7.

Étkezési kisokos a pizza szerelmeseinek

Késsel - villával vagy kézzel? Borral vagy sörrel?

A pizza az egyik legnépszerűbb étel a világon, amit ehetünk ebédre, vacsorára, főfogásként vagy egy-egy szeletet bekapva gyors éhségcsillapítóként, de  falatokra vágva megtaláljuk borkorcsolyaként, valamint finger foodként is. Ez utóbbi esetben inkább apró 2-3 cm körátmérőjű darabokat sütnek, így könnyen fogyasztható.
Pizza

A hajdani étkezési etikett előírások szerint a pizzát informális és formális alkalmakkor is csak szigorúan késsel - villával lehetett enni. Napjainkra azonban megváltozott ez a szabály, amire a szigorú brit étkezési etikett a Debrett is rámutat a "finger food" típusú ételekkel foglalkozó fejezetében.  Ezek szerint a kézzel evés már nem lehet tabu kérdése olyan ételek esetében mint a pizza vagy a calzoni (sós vagy édes kenyér /  pizza tésztából készült töltött tészta batyu, leginkább egy félbehajtott pizzára hasonlít), amennyiben a következő megkötéseket betartjuk.

A pizza evés etikettje
  1. A pizzát csak abban az esetben megengedett kézzel enni, ha előre felvágva szervírozzák vagy pizza szeletet vásároltunk. Minden egyéb alkalommal, amikor tányéron kerül felszolgálásra késsel, villával kell elfogyasztani.Étkezési etikett
  2. A pizzát tányéron, mégpedig pizza tányéron fogyasztjuk, melyről nem lógnak le a tésztadarabok, nem csúszkál rajta a tészta. A papírdobozt lehetőség szerint csak nagy magányunkba használjuk.
  3. Amennyiben a pizzát mi szeleteljük ehhez kést vagy a pizza vágására való eszközt kell használnunk.
  4. Ha kézzel esszük a pizzát, fokozottan figyeljünk a higiéniás szabályokra, azaz mind evés előtt, mind evés után mossunk kezet.
  5. Akár evőeszközzel, akár kézzel fogyasztjuk, az étkezés megkezdése előtt mindig tegyünk egy szalvétát az ölünkbe, így elkerülhető, hogy a lecseppenő szósz foltot hagyjon öltözetünkön.
  6. Mindig kis falatokat harapjunk / vágjunk a pizzából, akkorát ami a szájunkba kényelmesen befér és gusztusosan meg tudjuk rágni.
  7. A pizzát nem illik a tányéron forgatni.
  8. Pizza evéskor ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk a tányérunkat túlzottan rendetlenül.
  9. A kisebb falatokat, ropogós tésztamorzsákat mindig villával és nem pedig az ujjunkkal gyűjtsük össze.
  10. Étteremben, kevésbé informális alkalomkor nem illik a pizza szélét körbe rágni, körbe vágni. A vastagabb tészta szél részben azt a célt is szolgálja, hogy a fogás belsejét az étkezés időtartama alatt melegen tartsa.
  11. Az ujjunkról nem illik lenyalogatni sem a szósz, sem a morzsa maradványokat.
Továbbá mint minden más étkezésnél,
    • Ügyeljünk arra, hogy asztalszomszédunknak is elegendő helye legyen.
    • A könyökünket soha ne tegyük az asztalra.
    • Kerülendő a telefonhasználat.
    • A szájunkat, szájkörnyékét soha nem a kezünkkel töröljük le, hanem az erre a célra rendszeresített szalvétával.

Mit is igyunk pizzához?

Pizza evéseKinek jutott már eszébe, amikor pizzát rendelt, hogy sör helyett bort igyon mellé?
A legtöbbeknek valószínűleg nem, hiszen a pizzériák kínálatában szinte alig szerepel bor, pedig ez is jó választás lenne.
Egyes kulináris szakértők, mint például Tommaso Farina szerint a pizza és a sör a lehető legrosszabb párosítás annak ellenére, hogy még az olaszok többsége is ezt az italt fogyasztja hozzá.

Farina a következő érveket hozza fel a pizza - sör párosítás ellen:
  1. A sörfogyasztás ellentétes a pizza hagyományával, mivel az étel nápolyi szülőföldjén soha nem ittak sört a pizzához, hanem az  "Asprinio di Aversa" (Nápoly környékén termelt, karakteres, friss, 11,5 % alkoholtartalmú fehérbor) bort fogyasztották hozzá.
  2. Második érvként azt említi, hogy a sör - tészta kombináció árt az emésztésnek. Mivel a sör élesztőt tartalmaz a gyomorba kerülve a tésztát erjedésre készteti, aminek az eredménye a puffadás és ennek következtében rossz közérzet lesz.
  3. Harmadik okként egy konyhatechnológiai hibát, változást hoz fel. E szerint a nem megfelelő eljárással készült pizzák és sörök sok élesztőt tartalmaznak, melyek együttesen a lehető legrosszabbat teszik a gyomornak. Ezt erősíti Maria Teresa  Bandera a pizzakészítők szövetségének titkára is, aki elmondta, hogy a pizzakészítő mesterek nagy többsége "gyorsított" kelesztéssel (különböző segédanyagokkal) dolgozik. A rövid ideig kelesztett pizza tészta viszont rosszul emészthető, mert  azután hogy megesszük, tovább folytatja a kelést a gyomorban, aminek a következménye puffadás és teltségérzet. Ennek a hatásnak az elmúlására legalább 6-8 órára van szükség, bár a strapabíró gyomorral rendelkezők néhány óra leforgása alatt is megbirkóznak vele. Így, ha egy rosszul készült pizzát, rosszul készített sörrel kombinálunk ne számítsunk arra, hogy vacsora után megmarad a kellemes közérzetünk.

Bor és pizza

Bor és pizza
A bor- és pizzaszakértők szerint tudnunk kell azt, hogy minden pizza típushoz az ízesítés és felhasznált nyersanyagok függvényében más és más bor illik. Általánosságban elmondható, hogy a paradicsomszószt, paradicsomot tartalmazókhoz fehérbort javasolt fogyasztani, mivel a paradicsom savassága elrontja a tanninban gazdag vörösborok kellemes utóízét.

A "zsírokban" gazdag pizzákhoz - ilyen például a négy sajtos vagy a margherita pizza amit bivalytejből készített mozzarella sajttal ízesítenek - kevésbé strukturált könnyű illatú és ízű, kevésbé testes és alacsony alkoholtartalommal rendelkező fehér borok illenek, mint a verdicchio (sárgászöld szőlőfajta) vagy vermentino (Szardínia, Toszkána, Ligúria a fő termelői) az olasz borfajták közül.

Ha egy olyan jó fűszeres pizzára esett vacsoraként a választásunk, ami csípős szalámit, kapribogyót vagy szardellát tartalmaz már érdemesebb a testesebb, teltebb ízvilággal rendelkező borokat választani úgy mint a görög Tufo vagy az olasz friulano (tokaji szőlőből készült olasz bor).

A vegetáriánus vagy sok zöldséggel készített pizzákhoz már ihatunk friss, fiatal borokat például egy finom proseccot.

Vörösbort akkor érdemes választanunk, ha olyan pizzát eszünk amely vagy nem tartalmaz paradicsomot (az étlapon ezt legtöbbször fehér pizza = pizze bianche kategóriában tüntetik fel) vagy kevés paradicsomot tartalmaz és sonkával, füstölt sonkával vagy sózott szárított marhahússal (bresaola) ízesítették. Ezekben az esetekben választhatunk rosét vagy egy fiatal, lágy vörösbort (az olasz borok közül marzemino, freisa, novellino).

Édes pizzák

Egyes pizzériák étlapján megtalálhatók az édes pizzák (pizze dolce) is, melyek mascarponéval, naranccsal, nutellával készülnek és édességként kerülnek fogyasztására. Ezekhez természetesen már az édes desszertborokat érdemes fogyasztani.

A sör szerelmesei viszont így vélekednek a pizza kérdésről

Sör és pizza
Minden pizzához található olyan sör amivel kitűnően házasítható, ami kiemeli az étel ízeit. A sörszakértők kihangsúlyozzák azt, hogy nagyon fontos, a sörkészítés helyes technológiája és az, hogy az ital megfelelő hőmérsékleten kerüljön felszolgálásra. Ez az alacsony alkohol tartalmú sörök esetében 5 fok (lager, weisse) míg a magas alkoholtartalmú sörök esetében 14 fok körül van.

Nézzük meg, hogy a főbb pizza típusokhoz, milyen típusú sörök fogyasztását javasolják.

Pizza Margherita (paradicsom, mozzarella, bazsalikom): ehhez leginkább a lager típusú sör illik, mely alacsony komló tartalmú, könnyű sör, az erjesztési eljárásnak köszönhetően, nincs erős íze, így nem nyomja el a  pizza könnyű ízvilágát.

Pizza Napoli (paradicsom, mozzarella, szardella)/ Pizza Romana (paradicsom, mozzarella, szardella, kapribogyó, oregánó)

Mindkét pizza a szardellának köszönhetően erős, gazdag ízesítésű, ezért a weisse német búzasört ajánlják hozzá, mely felsőerjesztésű, enyhén kesernyés ízű, 5,5 % alkoholtartalmú. Ez a frissítő és szomjoltó sör kiválóan illik azokhoz a pizzákhoz amelyek szomjassá teszik a fogyasztóját (a szardellától igen könnyen megszomjazhatunk).

Négy sajtos pizza (mozzarella, füstölt sajt, kéksajt, parmezán)

Ehhez a pizzatípushoz leginkább a borostyánsárga színű Strong Ale sör illik, ami egy felsőerjesztésű, karakteres, jó ízű Angliában és Belgiumban igen népszerű sörfajta, 6 % körüli alkoholtartalommal. De érdemes kipróbálni hozzá a felsőerjesztésű, tradicionális technikával készült, testes, jó ízvilágú   apátsági söröket (pl.: Leffe, Grimbergen)  is, melyek alkoholtartalma 6,5 -9 fok között van.

Pizza tenger gyümölcseivel (paradicsom, kalmár, tintahal, kagyló, stb.)
Azokhoz a pizzákhoz, amelyek halat, kagylót, rákot és egyéb tengeri csemegéket tartalmaznak, leginkább a lager sörökkel párosíthatók jól, melyek megfelelő komlótartalommal, száraz és karakteres ízzel, 5 fok körüli alkoholtartalommal rendelkeznek.

Vegyes húsfélékkel (füstölt sonka, főtt sonka, szalámi, sózott, szárított marhahús), készült focacciahoz vagy pizzához t szintén a borostyán, félbarna típusú söröket ajánlják (Palm, De Koninck,Gertrude).

Vegetáriánus pizzák (mozzarella, cukkini, padlizsán, paprika)
A zöldségeket tartalmazó pizzákhoz, a felsőerjesztésű brit ale söröket ajánlják, mérsékelt alkoholtartalommal és kevés habbal, melyek szintén tradicionális erjesztési eljárással készülnek.

Vargányagombás pizza (mozzarella, friss vargányagomba)
Szintén a félbarna borotyánsörökkel érdemes társítani, melyeknek finom és erős íze van és ízében a pörkölt aromák dominálnak, alkoholtartalmuk 8-10 fok.

Capricciosa: (paradicsom, mozzarella, sonka, gomba, olívabogyó, articsóka). Ez a pizza gazdag a felhasznált nyersanyagok tekintetében, ezért hozzá inkább az erősebb ízzel rendelkező apátsági vagy félbarnasöröket ajánlják.

Felhasznált források

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése