2014. május 29.

Anyaság és megjelenés

A gyerekszületés vagy egy gyermek érkezése a legtöbbünk életében a legnagyobb öröm közé tartozik. Vágyunk rá, várjuk, elképzeljük milyen lesz, majd egyszer csak kopogtatás nélkül betoppan. Ahogy elképzeljük azt is, hogy milyen lesz vele az életünk. Látunk modelleket környezetünkben, filmekben, könyvekben, újságokban, melyek elbizonytalanítanak, vagy megerősítenek, kétségbe ejtenek vagy ráerősítenek megérzéseinkre. Anya lettemGyerek és anya (apa), gyerek és társ, gyerek és nő (férfi) gyerek és munka, karrier, gyerek és baráti kapcsolatok. Nem egyszerű feladatok, hiszen a csecsemő érkezése (legalábbis az elsőszülött) fenekestől forgatja fel az életünket. A legtöbben felkészülünk rá, szakirodalmak, kurzusok vagy társas kapcsolatok segítségével, de mikor ott vagyunk az éles helyzetben semmi sem olyan egyszerű. Vagy legalábbis a legtöbbünknek nem az. Vannak akik szerencsés, mert a gyerek nem hasfájós, rendesen eszik és végig alussza az éjszakát más kicsihez pedig ha öt percenként kelünk sem elegendő. Ez utóbbi igen fárasztó tud lenni. Néha már azt érezzük, hogy semmire nem jut időnk, szoptatunk, pelenkázunk, mosunk, vasalunk, amikor a tükörbe nézünk egy fáradt, lestrapált arc néz vissza ránk. De lehetünk bármennyire fáradtak, lestrapáltak, ha alapvetően jól érezzük magunkat a bőrünkbe könnyebben túlvészelhetjük ezt az időszakot.. A legtöbben beleesünk abba a hibába, hogy elhanyagoljuk magunkat. Jó tudom, nem egyszerű 1-2 apróság mellett. Jómagam is átéltem, hogy a kezdeti időszakban az olyan legalapvetőbb dolgokra is nehéz volt időt szakítani, mint a szemöldök szedés vagy a bajuszgyanta (nagymamák hiánya miatt a kozmetikusra gondolni sem tudtam). Egyik művelet sem igényel 5-10 percnél több időt, de sokszor mire oda értem, hogy nekifogok, már olyan fáradt voltam, hogy elkezdeni sem volt kedvem, aztán másnap napfényben, gyerekorvoshoz menet autó visszapillantó tükrében megmustrálva magam már persze átkoztam a pillanatot, hogy miért nem szedtem ki, miért nem tettem fel legalább egy 10 perces arcpakolást.
Az internetet is böngészve számos remekbe szabott tanáccsal lehet találkozni, mint például, hogy a szülés után is szervezzük úgy az életünket, hogy torna, kozmetikus, fodrász, néhány szabad este a párunkkal bele férjen (alapvetően jó megoldás is lenne, de nagyik, baby-sitter vagy bölcsőde nélkül kivitelezhetetlen), a gyerek alvásidejét használjuk fel az összes ház körüli veszélyes hadművelet elvégzésére (de mi van ha gyermek inkább csak éjszaka aludna??). Egy tengerentúli kiadvány egyenesen javasolta, hogy a saját érdekünkben legjobb ha bejárónőt is fogadunk, aki legalább a háztartással kapcsolatos teendőket leveszi a hátunkról?? Ez valóban jó lenne, de mi van azokkal akik ezt nem tudják megengedi, vagy a nagyszülők is még dolgoznak és / vagy több száz kilométerre raknak és így nem tudják a szülőket "napi szinten" akár csak egy két órára is felszabadítani? Erről az érdekes kérdésről faggatnám elsőként Marosi Andrea divat és stílusszakértőnket, hogy mint gyakorló anyuka és most már mint nagymama milyen tanácsokat tudna adni.

Andrea szerinted melyek azok a napi, vagy heti egy-két perces szépség trükkök ( arcápolás, smink) amivel egy néhány hetes vagy hónapos csecsemővel otthon levő anyuka vagy apuka is szépnek, csinosnak érezheti magát?
 

Andrea válasza: 
A gyermekáldás egy csodálatos dolog, de igen sok törődést és szeretetet igényel. Amilyen kicsi a csecsemő olyan sok energiát igényel, így az érkezését követően a kialvatlanság és a fáradtság szinte megszokottá válik. Természetesen senkit nem szeretnék elkedvetleníteni és riogatni, hogy ezt követően már mindig sötét karikákkal a szemek alatt és kissé elernyedt, rugalmatlan bőrrel fogunk a kötelességünket leróva a további életünkben futkorászni. Mint tudjuk erről nincs szó, hiszen egyszer ez az ügyeleti időszak is elmúlik. Az éjszakázástól kezdve a korai kelésig mindent a sutba dobhatunk és kivirágzunk mint a zord téli fagyásból olvadozó kispatak.
Amikor én voltam újdonsült anyuka sok ezzel foglalkozó szakirodalmat, cikket olvastam el a témával kapcsolatosan. Voltam amivel egyet értettem, voltam amivel kevésbé, volt amit adoptáltam és átírtam a saját habitusomra. Szinte minden úgy működött, ahogy azt olvastam, ahogy azt a szaktanácsadók jelezték. És most lehetőséget kaptam arra, hogy az én, illetve az unokámat szülő leányom megtapasztalásának élményeit szeretettel átadjam.
A legfontosabb gondolatnak nőiességünk megtartásával kapcsolatban a következőt tartom:

Az igazi szépség belülről fakad.
A szépség az a tulajdonság, amihez az egészség, életerő és az önbizalom növelésével juthatunk el.

Táplálkozás:
Véleményem szerint, a szervezet jelzi, hogy mire van igénye, de javallott a terhesség alatt folytatott rost, vitamin és halakban dús (lehetőleg tengeri hal) táplálkozás folytatása. Mindannyian tisztában vagyunk a rosttartalmú ételek, a teljes kiőrlésű gabonák, a barna rizs, a friss zöldségek és a gyümölcsök fogyasztásának fontosságával, mégis néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan csak ezeket kellene fogyasztanunk, de arra mindenképpen figyelnünk kell, hogy megfelelő mennyiségű vitamint, kalciumot, vasat folsavat vigyünk be a szervezetbe. Ha ez zöldségekből, gyümölcsökből, húsból, gabonából nem megoldható, akkor érdemes multivitaminhoz is fordulnunk. Figyelnünk kell a szervezetünk megfelelő hidratálására is, a szoptatási időszak alatt is nagyon sok forrás tisztaságú szomjoltóra van szüksége a szervezetünknek.
Tisztában vagyok azzal, hogy ezeket a javallatokat már rengetegszer hallottuk, de higgyék el, állapotosan én összesen 8 kg-ot híztam (3,2 kg-os gyermekemmel). Szépnek mondtak, egészséges voltam a terhesség alatt, és a szülés után is. Tavaly, az alig 50 kg-os lányomon ugyanezt a jelenséget tapasztaltam, azzal a különbséggel, hogy az Ő fiacskája 4 kg-mal jött a világra.
Most gondolhatnánk persze a jó genetika, de barátnőim és környékbeli ismerőseim is állítják, hogy a küllem, a forma megtartását a felsorolt egészséges ételbevitelnek köszönhetjük elsősorban. 
Szépségápolás:Depresszió ellen is (ami sűrűn előfordulhat), önbizalom növelésére illóolaj-aroma terápiát javaslok. A jázminolajat már az Egyiptomiak kiváltságosai is szívesen használták. A muskotályzsálya-fürdő bergamott olaj segítségével, szintén önbizalom növelő, az ilang-ilang hangulatjavító és valóban sokat segít Egy aromafürdő segít megnyugtatni a testet, a lelket egyaránt.
A terhesség alatt és után is sok hölgynek a hormonműködése az arcbőr rovására változik meg. Ezáltal a kérés nélküli pattanások elkeseríthetik a kismamát. Kámfor, eukaliptusz, levendulaolaj egy –egy cseppjével keverve a tragikus felületre szép eredményt érhetünk el. Fáradt szemekre a kamillás, levendulás borogatást érdemes kipróbálni.
A terhességi csíkok regenerálására, búzacsíraolajban elkevert levendulaolajos, narancsvirágolaj masszázst érdemes kipróbálni. Ha a sok cipekedéstől lábfájás-dagadás kínoz bennünket a probléma enyhítésére nagyon jó a borsmentaolaj lábfürdőt. Kellemesen hűsíti a kezelt területet.
Anyaság és megejelenés
Ne feledkezzünk meg a napi arcápolásról sem. A szokásos krémünk felvitele, ha néhány perces masszázzsal kötjük egybe igen jótékony hatású tud lenni. Érdemes szintén hetente / kéthetente egy tápláló arcpakolást is felhelyezni, akár készen kaphatót akár házi készítésűt. Jó ha pihenni tudunk míg a hatóidő lejár, de remekül lehet közben vasalni vagy teregetni is. Érdemes hetente 4-5 percet a szemöldök ívének karbantartására is fordítanunk, valamint az arcon található nem kívánatos szőrszálak eltávolítására. Ha kevésbé szerencsés arcbőrrel rendelkezünk és mitesszerek pattanások jelennének meg rajta ne essünk neki, inkább várjuk meg azt az időt amikor már látogatást tudunk tenni a kozmetikusnál. Addig is amíg ide eljutunk az arcbőr tisztítására, heti radírozására, pattanások esetén a nyugtatására érdemes jobban odafigyelnünk.

A terhességi hormonok jótékony hatással vannak bőrünkre, hajunkra egyaránt, de sajnos ezek a pozitív hatások a szoptatás alatt 3-6 hónapon belül elmúlnak, gyakran előfordul hogy hajhullás lép fel. Hiába tudjuk, hogy ez a hajvesztés a terhesség alatt ki nem hullott hajszálak cseréje, mégis igen depresszív hatással lehet az anyukára. Mit gondolsz a frizura kialakításakor milyen szempontokat érdemes kialakítani?

Andrea válasza: 
Kedves olvasóink engedelmével, az aktuális témánkba elsősorban nem a frizura kiválasztását venném alapul, hanem a haj helyes kezeléséről-ápolásáról ejtenék pár sort. A terhesség alatt nem használtam hajfestéket, mert beszívódik a fejbőrbe, azon keresztül a véráramba folytatva útját, a kemikália nem tesz jót a várva várt csemetére. Lehetőleg maradjunk a természetes növényi kivonatoknál, de ha semmiképpen nem tudunk lemondani a hajfestésről legalább a terhesség első három hónapjában próbáljuk meg elkerülni.
Hajmosáshoz érdemes természetes alapanyagú, hajtisztítókat, hajbalzsamokat használni, melyek között mindenki megtalálhatja a hajtípusának megfelelőt. A terhességet követő hajhullás mértékét lehet csökkenteni fitoösztrogén tartalmú hajszeszekkel, ampullákkal, de ha 6-9 hónap elteltével sem csökken a kihullott haj mennyisége mindenképpen érdemes bőrgyógyász szakemberhez fordulni.
Nagymamáink a hajápolásban szívesen alkalmazták a diófa levelét, a rozmaringot, zsályát, kamillát a haj utókezelésére, de a XXI. sz. –ban élő anyukák a friss növényi levelek helyett, inkább a növényi kivonatokat használják olaj formájában. Gyönyörű fényt ad a világos hajnak a ha kamillaolaj vagy citromolajat vízben elkevert elegyével (4-5 csepp olaj 1 l vízben) öblítjük míg sötét hajra a rozmaringolajat, rózsafaolajat, vagy gerániumot javaslok.
Tegyünk említést a frizuráról is. Véleményem szerint, ha a fent említettek szerint ápoljuk a hajunkat, akkor már nincs sok dolgunk az önmagában egészségesnek látszó hajjal. Mivel kisbabánk van praktikus hajviseletet ajánlok, ami a későbbiekben nem zavarja sem az anyukát, valamint az újszülött sem gabalyodik a mamába.
Ergo: praktikus rövid, illetve klasszikusan összefogható, feltűzhető hosszú hajviseletről beszélünk. 


Andrea, szerinted mikortól érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy a bőr mellett a testet is formába lendítsük?? Ha valaki segéderő hiányában nem tud elmenni fitnesz terembe vagy sport foglalkozásra otthon miként érdemes magával foglalkoznia??
 
Testedzés: 
A napi teendőink során sok idő nem marad saját magunk frissen tartására, így ne legyünk türelmetlenek. A szoptatás alatt semmiképpen sem helyes azon rágódnunk, hogy vajon leereszkedik-e a mellünk, vagy netán lefiggyed-e a pocink a szülést követően. Ezeket a gondolatokat felejtsük el, mert a babának szeretett teljes gondolatokra és egészséges nagy mennyiségű anyatejre van igénye. Persze nekünk is jobb, ha nem lázasodunk be a stressz miatt. Erre azért fektetnék nagy hangsúlyt, mert minden aggódás elapaszthatja a baby-nek szánt természetes tápanyagot. Amennyiben, eme korai időszakban csak a gyermekünkre fókuszálunk, valamint türelmesen kivárjuk a kritikus időszakot - amikor is a napi standard „monoton” tevékenységet végezzük- kiegyensúlyozott nyugodt sarjunkká válik. Nekünk nőknek is szükségünk van erre a kezdeti időszakra, mégpedig azért hogy testünk a terhességet, szülést követően regenerálódni tudjon és friss erővel tudjunk újjá születni.
Anyaság és megjelenés
Nem gondolnánk, de már az újszülött emelgetése is igen szépen kifejleszti a bicepszeinket, a napi hajolgatás a combjainkat, a guggolás a fenekünket, a babakocsis séták pedig a vádlinkat és jó hatással lesz az állóképességünkre is. Viszont emelgetésnél vigyázzunk a derekunkra! Mivel a hasunkat még nem vagyunk képesek behúzni, így legalább megfeszített farral tegyünk bármit, ami kimozdít az egyensúlyunkból.
Pár hónapos gyermekkel már mehetünk: uszodába, babakocsit magunk előtt tolva futhatunk, elvihetjük a női-gyermek fittnesre, vagy otthon egy fitness dvd-re is együtt tornázhatunk. Ez már a lányom technikája, mert anno én még rengeteget gyalogoltam a babakocsival és 93 fokon vonszoltam fel magam a lépcsőn, egyik karomon a gyermek, másik kezemben a teli szatyor (de a karjaimra, a hátsómra és a combomra kifejezetten hatott a módszer). Egy dolog viszont nagyon fontos, minden nap mozogjunk, végezzünk olyan mozgásformát ami örömet okoz. Nem kell egy órás tornaórában gondolkodnunk, mozoghatunk egy nap 2x15 percet 3x 20 percet, ahogy jól esik. Így nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is formába lendítjük.
Mint már fent említettem, a testedzést csak is a csecsemő anyatejjel való táplálásának befejeztével vagy más vélemények szerint a gyermekágyi időszak végétől kezdhetjük el fokozatosan. Általában, ekkorra már a gyermekünk figyelőállásban tekintget: mit is csinál az anyu?
Tehát, ha kiegyensúlyozott, nem sírós az utódunk bevonhatjuk őt is mindenbe, amit napjainkban teszünk. Nélküle nem fog menni semmi, hiszen arról beszélünk, hogy nincs segítségünk.
Én is ily módon kísérleteztem, a tapasztalatom a következő: a szobában kezdő hasazgatásom alatt két dolog történt,
1. a gyermek mellettem a szőnyegen körbevéve a játékbolt összes kínálatával, úgy beletemetkezett a választék bőségébe, hogy szinte ott sem volt.
2. miközben a még pocakos testrészemről nyomattam le a tartalékot, ő is úgy gondolta, hogy beszáll és az amúgy is gyenge hasfalamra felküszködve magát, sugárzó arccal, vigyorogva jól rám tehénkedett, hogy szusz sem marad bennem. Ez volt az igazán természetes nyomaték a hasamra! (szerk.: az én kislányom, néhány mesekönyvvel megrakodva érkezett a hasamra, illetve a hátamra, amikor tartásjavító gyakorlatokat végeztem)
A test formába lendítésénél kitérnék még egy igen kényes témára az intim tornára. Remek magyar szakirodalma van, könyvvel, oktató dvd-vel illetve trénerekkel akiktől személyesen, csoportos foglalkozások keretében is el lehet sajátítani ezt a tornát. A tornát javasolt a gát, hüvely területeinek megerősítésére már a terhesség alatt végezni. Előfordulhat, hogy a szülés után szembetalálkozhatunk akár az húgyhólyag süllyedéssel akár az inkontinenciával, ami nemcsak testi hanem lelki problémát okozhat. Ne hanyagoljuk ezt a problémát mert nem fog magától megoldódni. Forduljunk urológus, nőgyógyász szakemberhez akik segítségével ez a "betegség" is orvosolható. 

Andi, öltözködésnél szerinted mire érdemes odafigyelnie az "újdonsült" anyukáknak?? Itt gondolok arra, hogy terhesség, szülés, szoptatás alatt a testünk számos változáson megy keresztül, nem biztos, hogy a régi ruhák rögtön ránk jönnek, esetleg bizonyos testtájakat palástolni, másokat kiemelni szeretnénk. Hogyan tudjuk elkerülni a slamposságot? Hiszen gyakran előfordul, hogy aki otthon marad egész nap elhordott ruhákban lófrál, ami nem biztos, hogy a legelőnyösebb rá nézve.

Andrea válasza
A szülést követő időszakban sem illő slamposan járni azzal a felkiáltással, hogy úgy is csak otthon vagyok. Kényelmesen de csinosan kell öltözködnünk. Akár mennyit szedtünk fel a kilenc hónap alatt érdemes karakterünknek megfelelő ruhákat felvennünk. Kritikus pontok általában a lerakódások a hason, a derékon (kialakult úszógumi), a karon, a megnagyobbodott mell vagy a visszeres láb is kellemetlenkedhet. Kerüljük az elnyűtt tréningruhát, kinyúlt macskanadrágot, öt számmal nagyobb pólókat otthon és az utcán egyaránt. Érdemes színesen öltözködni, mely a hangulatunkra is kedvezően hat.. Meglehet, néha oly változáson megyünk keresztül, hogy a régi imádott ruhadarab már nem áll jól vagy esetleg még nem jön ránk. Se baj! Ne dobjuk ki, mert később amikor már formába lendülünk hiányozni fog. Ruhatárunkat úgy alakítsuk ki, úgy módosítsuk, hogy darabjai jól variálhatók legyenek egymással, 1-2 klasszikus fazonú nadrág vagy szoknya 3-4 blúzzal vagy pulóverrel már jó variációs lehetőséget biztosít. Esetleg a terhesség 4-6 hónapjának a ruhadarabjait érdemes már olyan szemmel kiválasztanunk, hogy a szülés után is hordhatók legyenek ezzel növelve a variációs lehetőséget.
Nekem is feladat volt az ismert nadrágokból, pólókból, blúzokból frissíteni. Kiválasztottam egy-két kényelmes darabot a szekrényemből és kiegészítőkkel oldottam meg az aktuális viselhetőséget. Fekete nadrág volt a kedvencem, ahhoz sok dolgot tudtam illeszteni. Torna nélkül még nem sikerült teljesen begombolnom, így egy színes sálat húztam az övtartóba és úgy kötöttem meg, hogy pár hónap múlva divat lett. Ehhez volt egy fehér blúzom, amelynek a váll része kissé ejtett volt. Hűvösebb időben mindezt egy fekete mellény segítette, amit egy nyakba dobott selyemsállal hanyagul átdobva egészítettem ki. Nem felejtettem el kispirálozni a szempillámat, pici pírt dobni az orcámra, enyhén félrekötött a hajammal toltam magam előtt a babakocsiban fekvő leányomat. Ezt követően megkérdezték tőlem: mennyi idős a kishúgom…? 

Ma amikor a közösségi kommunikáció napi életünk részévé vált, neked mint stílusszakértőnek mi a véleményed arról, hogy milyen képeket szabad vagy illik feltenni az új családtagról vagy akár az egész családról??

Andrea válasza 
Erre a kérdésre igen egyszerűen tudok válaszolni. Véleményem szerint, általánosan a nagy publikum elé: ízléses, a gyermekre fókuszáló akár családi, de mindenképpen természetes műhelyfotót tudok elképzelni.
Továbbá azt gondolom, hogy a gyermek különböző reakcióit szituációban elkapva, a baráti fórumokra érdemes kitenni, hiszen csak azok tudják különösen értékelni, akik amúgy is közel állnak a jövevény szüleihez.
Személy szerint én a gyerekekről, minden poénos, aranyos helyzetet illusztráló képet, szívesen veszek…mert imádom a gyerekeket! De azért vigyázzunk arra, hogy milyen képet és hol osztunk meg, mert sajnos a fotókkal sajnos visszaélni is lehet., valamint nem biztos, hogy mindig minden ismerősünk (ismerős fogalma nem egyenlő a barát fogalmával) napi több száz fotóban szerezne gyönyörködni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése