2012. augusztus 6.

Milyen ruhában menjünk esküvőre?

Életünk során számos esküvőre kapunk meghívást. A megfelelő ruhadarab kiválasztása sajnos nem mindig a legegyszerűbb feladat, tekintetben véve, hogy alkati adottságainkon túl van néhány etikett - protokoll szabály is amit figyelembe kell venni.


Először is manapság divatosak a hagyományostól eltérő esküvők így ha tengerparton, az Alpok egyik gyönyörű hegycsúcsán, egy barlangban vagy egy Halloween parti keretében szeretnénk kimondani a boldogító igent az esküvői meghívóban illik tájékoztatást adni a vendégeknek, hogy milyen öltözetet várunk el tőlük.


Miért fontos mindez? A protokoll szabályok szerint a nappali nem diplomáciai események félünnepélyesnek minősülnek így ha meghívón nincs az öltözetre vonatkozó előírása akkor a meghívottaknak félünnepélyes öltözetet kell ölteni.


Férfiak esetében
  • sötét árnyalatú öltöny (sötétbarna, sötétkék, szürke),
  • fehér ing, nem élénk vagy feltűnő mintás nyakkendővel,
  • sötétbarna vagy fekete cipő;
Nők esetében:
  • nappal kosztüm,
  • esetleg egybeszabott ruha,
  • este kisestélyi,
  • a ruhához illő cipő
  • harisnya (szép, egyenletesen lebarnult, az epilálás nyomait nem magánviselő lábú, nem repedezett sarkú hölgyek ettől eltekinthetnek)
  • a ruhával színben, stílusban harmonizáló kiegészítők: táska, ékszer, stb.


Kerülendő a tiszta fekete (gyász színe), tiszta fehér (tört fehér már lehet, ahogy láttunk az angol királyi esküvőn is a menyasszony ruháján) valamint teljesen piros kombináció is. Kerülni kell továbbá a nagyon feltűnő élénk színeket, valamint minden olyan túlzást -ékszer, smink, parfüm- amivel a menyasszonyról elvonjuk a figyelmet


Fontos azt is megemlíteni, hogy templomi esküvő esetében a templomba nem illik fedetlen vállal, mély dekoltázzsal, vagy túlzottan rövid szoknyában belépni. Ha mégis, akkor legyen nálunk boleró, vékony blézer vagy stóla, amelyet felvehetünk mielőtt belépnénk a templomba.

Jó tanács
Ha az esküvői helyszín nehezen megközelíthető helyen van, például a templom egy meredekebb hegy tetején, ami csak gyalogosan közelíthető meg, illik erre figyelmeztetni a vendégeket. Ennek megfelelően a vendégek ha szükséges tudnak váltócipőről gondoskodni.


Források:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése