A poharak nemcsak szép látványt
nyújtanak, hanem a különösen nemes italokat ahhoz is hozzásegítik, hogy teljes
egészében kifejtsék a karakterüket. Így a pohár formája nem csak ízlés dolga. A
pohár kiválasztásánál olyan poharat válasszunk, melynek anyaga színtelen üveg
(lehetőleg kristály legyen), ez ugyanis nem lép reakcióba a borral, ráadásul
fénytörése is jó. Törekedjünk a vékony falú poharak beszerzésére, mert a
vastagabb üveg befolyásolhatja a bor hőmérsékletét. A jó kóstolópohár szára
hosszú, ceruza-vastagságú, így könnyen megfogható.
A különféle színű borokhoz az alábbi poharakat célszerű használni:
A különféle színű borokhoz az alábbi poharakat célszerű használni:
Fehér- és rozéborhoz
Olyan poharat használjunk, melynek teteje a nyíló tulipán virágához hasonló alakú, tehát alul szélesebb, és fölfelé egyenletesen szűkül. Így az illatok koncentrálódnak, jobban érezhetjük őket. A poharat a száránál tartsuk, így kezünk hőmérsékletét nem veszi át az ital!
Vörösboroknál gömbölyded poharat alkalmazzunk, itt ugyanis az illatok nem olyan fontosak, mint a fehér fajtáknál. Cél, hogy a bor a pohár aljában jól szétterüljön: a szín megítélésére csak így lehet koncentrálni! A vörösbort célszerű egy kicsit levegőztetni, tehát hagyni kell a pohárban pihenni, hogy az eredeti egyensúlya helyreálljon. Egy gömbölyded, széles kehely jó célt szolgálhat a vörösborok kóstolásánál. A poharat a száránál, vagy a talpánál fogjuk meg.
Pezsgőkhöz
A pezsgők igen fontos tulajdonsága a gyöngyözés, melynek finomságát, intenzitását és tartósságát is meg kell ítélni. A pohár alakja maximálisan ezt a célt szolgálja azzal, hogy a trombita végéhez hasonló alakú (flőte).
Gyakran használnak egy sekély, széles pohártípust is pezsgőhöz, ami alkalmatlan a szakszerű bírálatra, mert a buborékok útja túl rövid a gyöngyözés megítéléséhez. A poharat a kehely alsó, vékony részénél, illetve a talpánál fogjuk meg.
A likőrborok többsége fűszerezett, így elég erős, intenzív illatú. Színüket a technológia során állítják be.
A pohár feladata ezért az illatok dekoncentrálása. Ezt sekély, kicsit íves oldalú, széles kehely valósítja meg, amit a száránál vagy a talpánál fogunk meg.
A déli csemegeborokat is gyakran kóstolnak ebből a pohártípusból. Kelyhe erősen szűkül, és a száját párhuzamos falú keskeny szakasz alkotja. Ezáltal az illatok koncentrálása még hatékonyabb. A poharat a száránál vagy a talpánál fogjuk meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése