2012. október 18.

Irány az állásinterjú

Az állásinterjú mindenki életében fontos, már amennyire fontosnak gondoljuk egy állás megszerzését (hrs berkekben ugyanis megkülönböztetik azokat az álláskeresőket, akik ugyan beadják pályázatukat és még alkalmasak is a meghirdetett pozícióra, de belsőleg valamilyen oknál fogva még nem készültek fel a váltásra). A legtöbben már tudják, hogy az állásinterjú során az első benyomás elve működik, azaz nem mindegy, hogy milyen a megjelenésünk, a kézfogásunk, hogyan és miként beszélünk magunkról, tanulmányainkról, eddigi munka tapasztalatainkról valamint testbeszédünk mire utal mennyiben támasztja alá azt amit mondunk.

A megjelenésünk meghatározó eleme közé tartozik az öltözetünk, frizuránk, sminkünk, ápoltságunk, ruházati kiegészítőink, ékszerünk, táskánk, stb. Állásinterjú esetélben az öltözetre valamint a hozzákapcsolódó elemekre alapvetően az üzleti protokoll előírásai vonatkoznak, de hozzátéve azt a kiegészítést, hogy a megpályázott pozíciónak megfelelően azért vannak módosítási lehetőségek. Egy rakodói vagy burkolói pozíció kapcsán azért furcsán hat, ha valaki öltönyben mellénnyel, aktatáskával jelenik meg, egy ügyfélkezelői állásnál a farmer, póló kombináció válthat ki ellenérzést vagy egy kreatív munkatársnál egy konzervatív szürke öltöny viselete sem feltétlenül azt sugallja, hogy az illetőben csak úgy teng a kreativitás.


A megjelenésünkkel kapcsolatosan vannak olyan általános szempontok amelyet a megpályázott munkakörtől függetlenül érdemes betartanunk, ezek a következők:

  1. Tisztaság: mely magában foglalja a test, a körmök, a haj, a ruházat tisztaságát, ápoltságát. Amennyiben nem otthonról megyünk a megbeszélt időpontra, nem árt ha előtte egy erre alkalmas toalettben, öltöző helyiségben felfrissítjük magunkat, kezet, arcot, fogat mosunk, hajunkat, sminkünket rendbe szedjük, ha esetleg izzadékonyak vagyunk inget, zoknit cserélünk. 
  2. Frizura: aki festeti a haját, figyeljen oda, hogy a lenőtt haj az ápolatlanság jele. Természetesen számos oka lehet annak, amiért nem kívánunk többet hajfestéket használni, de fodrász segítségével át tudjuk ezt az időszakot is úgy vészelni, hogy megjelenésünk ne szenvedjen csorbát (melírozás, hajvég eredeti hajszínre történő visszafestése, stb.). Hajunk is legyen mindig tiszta és ápolt, kerüljük interjú kapcsán a szembe / arcba lógó frizura stílust, mert ez tekintetünkről elvonja a figyelmet. (valamint zavaró lehet mások számára az is, ha kezünkkel folyamatosan a hajunkat kell az arcunkból kiseperni) 
  3. A megpályázott pozíciónak megfelelő, valamint alakunkkal és stílusunkkal harmonizáló, tiszta, nem szakadt, kivasalt öltözet viselete, amelyben kényelmesen érezzük magunkat. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a cipő is a ruházatunk része, így annak is tisztának kell lenni. 
  4. A táska harmonizáljon öltözetünkkel, nejlon vagy papír szatyor nem erre az alkalomra való. 
  5. Kerüljük a nagy mennyiségű parfüm, feltűnő, hivalkodó smink használatát. 
  6. Testékszerek, tetoválás: habár ez magánügy, hogy van vagy nincs, de interjú előtt jobb, orrból, fülből, arcról az ékszereket kivenni, valamit olyan ruházatot viselni ami nem mutatja teljes egészében a tetoválásunkat(itt nem a smink tetoválásra gondolok). Ugyanakkor egy tetováló szalonban megpályázott pozíció esetén egy tetoválása előnyös is lehet. 
  7. Ha leheletünket rágógumival varázsoljuk frissebbre, mielőtt belépnénk vegyük ki a szánkból. 
  8. Aki izgulós tartson a zsebében zsebkendőt, amibe ha szükséges meg tudja törölni a kezét. 
  9. Nem szégyen megkérdezni az interjú időpont egyeztetésekor a kiválasztást végző munkatárstól, hogy milyen öltözetben menjünk az interjúra, így elkerülhetjük a kellemetlenségeket.

Öltözet, smink és állásinterjú munkakör-specifikusan

A témakörrel kapcsolatosan Marosi Andrea stílus és smink tanácsadó segítségét, kértem, hogy főbb munkakörtípusok szerint foglaljuk össze a megjelenéssel kapcsolatos elvárásokat.

Andrea felhívta a figyelmet arra, hogy megjelenésünkkel kapcsolatosan először azt a kérdést kell megvizsgálnunk, hogy milyen területet szeretnénk megcélozni és hol szeretnénk elhelyezkedni. Ez alatt azt értjük, hogy teljesen más szempontok szerint kell összeállítani egy hivatalban való munkakör betöltésére szóló öltözet, mint egy emberekkel foglalkozó szolgáltatói tevékenység esetén, vagy ha éppen az oktatásban, azon belül például egy óvodában óhajtunk elhelyezkedni.

Hivatali megjelenés: irodai valamint olyan foglalkozások esetén ahol a megjelenés jobban előtérbe kerül.

A hölgyeknek kosztüm ajánlott, szoknyával vagy nadrággal sötétebb színekben, de viselhetünk egy elegáns blúzt is nadrággal vagy szoknyával. A felvett blúz ne legyen ujjatlan, mély dekoltázsú, se átlátszó és mindig legyen alatta fehérnemű ( melltartó használata kötelező). Amennyiben a szoknya mellett döntünk ennek legalább térdig kell érnie, mert a rövid szoknya igen könnyen felcsúszhat, ami a pályázó mondanivalójáról elterelheti a figyelmet.

A cipőnek mindig takarni kell a lábfejet (saru, szandál nem megengedett) valamint a testszínű harisnya használat is kötelező még a legforróbb nyári napokban is.

Férfiaknak világos, hosszú ujjú inget, zakóval és nyakkendővel javasolt viselni, melynek színe szürke vagy annál sötétebb legyen. A nyakkendő egyszínű vagy aprómintás, a vastag csíkozású darabok nem ajánlottak. A zokni vádli fölé érjen, harmonizáljon a cipő színével, és minta se legyen rajta. Izzadékony uraknál javasolt ing alatt pamut pólót viselni ami felszívja a nedvességet így az ingen, zakón nem marad árulkodó folt (zárójelben megjegyzem, hogy a problémával küszködő hölgyek is bevethetik ezt a praktikát).

Ha nem lenne megfelelő öltönyünk, ne kotorjuk elő a padlásról az érettségire vagy esküvőre viselt darabot, inkább válasszunk egy jó minőségű szövet nadrágot, hosszú ujjú inggel és nyakkendővel.

A fentiek fényében kell a megjelenésünk további részletét is kialakítani. Hajunk nem lehet nagyon laza, kócosnak tűnő. Lehetőség szerint fogjuk össze egy kicsit, vagy rendezzük úgy a fej koronáját, hogy semmiképpen ne tűnjön csapzottnak. Sminknek finom megjelenésre utaló szolid festést ajánlunk. Fontos a szemöldök ívének halvány megrajzolását, valamint a szem kiemelése, a munkára jelentkező személy egyéniségének, arckarakterének megfelelően. A szem feletti ív kihangsúlyozása és ez által a nyílt tekintet nagyon megfogó lehet a szellemi munkára jelentkezők interjúin. Rúzsra nincs feltétlen szükség, aki mindenképpen festett ajakra vágyik, az csak szolid, halvány színt válasszon.

Urak figyeljenek oda az arcszőrzet ápoltságára, a borostás megjelenés kerülésére, valamint arra hogy az előző napi legénybúcsú ne hagyjon nyomot az arcon bőrön (a bőrből kipárolgó alkoholnak jellegzetes szaga van). Fáradtabb bőr eseten egy kis hidratálókrémmel elkevert alapozó vagy korrektor csodákat tehet.

Megjelenés szolgáltató illetve szórakoztató iparban, kreatív munkaköröknél:



Ennél a munkakör típusnál a nem túl kihívó, de mindenképpen erőteljesebb, feltűnőbb öltözködés az előnyösebb a munkainterjút illetően. Itt gondolunk a testünk előnyeit jobban kiemelő öltözetre. Például ha valakinek tökéletes a hátsó fele, annak a személynek egy jól szabott feszesebb szoknya, urak esetében a fenék formáját jobban kiemelő nadrág remekül áll, míg egy nem tökéletes láb elfedésére bevethetünk egy rafinált szabású nadrágot. Egy szép blúzzal, egy karcsúsított kosztümkabáttal, zakóval hangsúlyozhatjuk a felső testet is, de a testhez túlzottan tapadó, átlátszó öltözet itt is kerülendő. A hajunk lehet lazább, kócosabb hatású, de mindenképpen tisztának és ápoltnak kell lennie.

A sminknél már picit bátrabban lehet az erősebb tónusokat használni és saját egyéniségünknek megfelelően alkalmazzuk az arc színezését. Ebben az esetben az ízlésesen, de határozottabban felvitt festék szép látványt idézhet elő, valamint a rúzs használata és az ajkak kiemelése jól hathat az arc viselőjére.

Oktatásban munkát keresők megjelenése már lehet sportosan elegáns, de a szakadt tarisznyás bölcsész megjelenés kerülendő, hiszen a gyerekeknek, tanulóknak példaként szolgálnak. Egy sportosabb öltöny, kosztüm vagy szoknya / nadrág blúzzal megfelelő a felvételi elbeszélgetésre. Hajunknak tisztának, ápoltnak kell lennie, ne lógjon az arcunkba. Nyílt, értelmes tekintetet lehet elérni, ha az arc nincs takarva a fej éke által de nem szabad túl nagy hangsúlyt fektetni a frizuránk „belövésére” sem. Smink tekintetében a könnyű, egyszerű, diszkrét fiatalosnak ható sminket használjuk az erős smink nem óvodába, iskolába való. A szem kiemeléséhez már a szempilla-spirál használata is jó hatást kelthet a pozíció betöltésére irányuló tárgyalásnál, míg a rúzs nem feltétlenül szükséges, aki használja inkább a halvány színek mellett döntsön.

Fizikai munkát keresőknél a munkamegbeszélésnél az öltöny, kosztüm nem feltétlenül szükséges, egy szép nadrág inggel, szoknya / nadrág blúzzal hidegebb időben egy elegánsabb pulóverrel kiegészítve tökéletesen megfelel. Amennyiben a felvétel során próbamunkát, próbafeladatot is kell végeznünk, vigyünk magunkkal megfelelő váltóruhát vagy ha lehetséges ennek megfelelően öltözködjünk. De a munkaruhánkra is vonatkozik, hogy mindig tisztának és ápoltnak kell lennie.

Diák munkát keresőknek is ajánljuk, hogy a megpályázott munkakörnek megfelelő elegánsabb ruhadarabot öltsék magukra egy állásinterjú során. Nem megengedhető a farmer, sportcipő, póló változat, de arra is vigyázzunk hogy se ruházatban se sminkbe ne akarjuk egy jó negyveneshez hasonlítani. Egy fiatalos lendületet sugalló öltöny/ kosztüm vagy nadrág inggel / szoknya blúzzal jó választás lehet. Még egy időszakos munkánál is fontos az első benyomás, másrészt sosem tudhatjuk, hogy egy időszakos munkából mikor lesz állandó szerződés.

Végezetül ne feledkezzünk meg az interjúztatókról sem. Alapvetően a cég dresszkódjának megfelelően kell öltözniük, hiszen megjelenésükkel azt a céget reprezentálják ahol dolgoznak vagy akinek a megbízásából a kiválasztást végzik. Mivel az interjú során ők a házigazdák nem árt ha szem előtt tartják azt az örök protokoll szabályt, hogy a házigazdának mindig egy fokkal elegánsabbnak kell lenni. Nincs annál kiábrándítóbb amikor bemegyünk egy megbeszélésre elegánsan felöltözve és a szembeülő személy alulöltözött, még jó esetben azt is hozzáteszi, hogy péntek révén náluk éppen "jeans day" van. Igaz erről elfelejtett minket értesíteni, hogy mi is ennek megfelelően öltözzünk.

A kiválasztás során a szakmai kompetenciák jobb megismerésére a legtöbb esetben a szakterületek vezetőjét is bevonják. Rájuk is vonatkozik, hogy a cég előírásainak megfelelően az alkalomhoz illően kell öltözni. Abban az esetben ha a felvételi megbeszélés például egy építkezésen zajlik mert művezetőnek vagy rakodónak jelentkezünk vagy egy étterem konyhájába mert a kézilány pozíciót szeretnék elnyerni nem várhatjuk el a szakmai kiválasztást végző munkatárstól, - akinek valószínűleg a napi munkája közé van beiktatva az interjú - hogy az üzleti protokoll előírásainak megfelelően skatulyából kihúzva fogadjon bennünket, hiszen munkáját munkaruhában / védőruhában kell végeznie. Azt viszont elvárhatjuk, hogy ruházata, megjelenése tiszta és ápolt legyen, ne olyan munkaruha legyen rajta amin két hetes kosz tanyázik.

Felhasznált források:
http://rhea.jobpilot.hu/palyacsucs/index.php/migralt/101-oltozkodesnyaron.html
http://www.fokuszbanano.hu/test_es_lelek/karrier/2454/allasinterju_oltozet

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése