A hétköznapok protokolljáról vagy viselkedéskultúráról blogot írni
valószínűleg őrült dolognak tűnhet. Pedig ez egy olyan témakör amibe
beleszületünk, amivel együtt élünk, amit többé-kevésbé helyesen alkalmazunk
vagy szeretnénk helyesen alkalmazni a mindennapokban és aminek a megtanulására,
fejlesztésére sajnos csak kevés lehetőség nyílik.
Teljesen normális módon a társadalmi érintkezés formáit a családban, majd
óvoda, iskola intézményeiben kezdjük elsajátítani. Megtanuljuk kinek köszönünk
sziát, csókólomot vagy jó napot kívánokot, kit tegezünk, kit magázunk vagy
kinél használjuk a tetszikelést, majd 18-20 éves kor körül jönnek az első
kételyeket, hogy Zoli bácsinak aki cirka 40 éves és 10 évesen még csókolómmal
köszöntünk, most ezt hogyan tegyük meg?? Emlékeszem 14 éves lehettem amikor
beköltöztünk egy új 4 emeletes társasházba, ahol akkor természetesen minden
felnőttnek csókólomot köszöntem, majd eltelt hat év és 20 évesen ezt már kicsit
cikkinek éreztem a 40-50 éves korosztály irányába. Voltak akik érezték ezt a
disszonanciát és kedvesen felajánlották, hogy most már éppen itt az ideje, hogy
tegeződjünk. Mások ezt nem vették észre és így kénytelen voltam én váltani és áttérni
a Jó napot kívánokra, akire volt aki továbbra is sziával válaszolt, nekik
legközelebb én is csak egy laza sziával köszöntem, a többség azonban vette a
lapot.
De ott van a vállalati kultúra, amikor a cégen belül a kommunikációs forma
a tegeződés, ez is tud nehéz helyzeteket okozni. Mikor 25 évesen főállású
munkavállalóvá váltam a cégnél ahol dolgoztam volt egy nagyon kedves takarító
hölgy, Éva néninek hívták, körülbelül 60-65 éves lehetett. Én nagyon furcsának
éreztem akkor, ha csak egy „Szia Évával” köszönnék neki. De szerencsére Éva
néni szállította a kész megoldást és ezt javasolta: „ Tudod, mit köszönj akkor
nekem szia Éva nénivel”.
De beszélhetnénk az étkezésekről is, vajon hányan tudják, hogy csemetéjüket
hogyan kell megtanítani az asztali illem szabályaira? Tudják-e, hogy egy
büféasztalt nem illik megrohamozni és a tányérunkra öt-hat féle ételt is
rápakolni, mert ezt így lehetetlen kulturáltan megenni, amit talán az alábbi
megtörtént eset szemléltethet a legjobban.
Egy állófogadás tanulságai
Forrás: Vatel
Rendezvényszervező Iskola előadásanyaga 2004, előadó: Novák László
Érdekes témakör az öltözködés kérdése, hogy mit vegyünk fel egy állásinterjúra, egy esküvőre vagy amikor munkába megyünk. Sokan gondolhatják, hogy ez egyértelmű felesleges erre fecsérelni a szót. Mégsem így van. Jó egy hónapja voltam egy templomi esküvőn. Az időjárás kellemes volt, se nem túl meleg se nem túl hideg. A szertartás már megkezdődött, amikor megérkezett néhány elkésett vendég, farmerban, pólóban sport cipőben, helyet foglaltak előttünk, majd elkezdtek beszélgetni, sms írni. (a templomban közben folyt a szertartás) Jól tudom, hogy a formális öltözet nem minden esetben a legkényelmesebb, de öltözetünkkel egyrészt tiszteletet adunk a másiknak, másrészről másrészt a saját imázsunkat tükrözi, üzleti alkalmakon pedig a cégimázs részét képezi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése