2012. július 28.

Bort borospohárból

A poharak nemcsak szép látványt nyújtanak, hanem a különösen nemes italokat ahhoz is hozzásegítik, hogy teljes egészében kifejtsék a karakterüket. Így a pohár formája nem csak ízlés dolga. A pohár kiválasztásánál olyan poharat válasszunk, melynek anyaga színtelen üveg (lehetőleg kristály legyen), ez ugyanis nem lép reakcióba a borral, ráadásul fénytörése is jó. Törekedjünk a vékony falú poharak beszerzésére, mert a vastagabb üveg befolyásolhatja a bor hőmérsékletét. A jó kóstolópohár szára hosszú, ceruza-vastagságú, így könnyen megfogható.

A különféle színű borokhoz az alábbi poharakat célszerű használni:



Fehér- és rozéborhoz

Olyan poharat használjunk, melynek teteje a nyíló tulipán virágához hasonló alakú, tehát alul szélesebb, és fölfelé egyenletesen szűkül. Így az illatok koncentrálódnak, jobban érezhetjük őket. A poharat a száránál tartsuk, így kezünk hőmérsékletét nem veszi át az ital!

Vörösborhoz

Vörösboroknál gömbölyded poharat alkalmazzunk, itt ugyanis az illatok nem olyan fontosak, mint a fehér fajtáknál. Cél, hogy a bor a pohár aljában jól szétterüljön: a szín megítélésére csak így lehet koncentrálni! A vörösbort célszerű egy kicsit levegőztetni, tehát hagyni kell a pohárban pihenni, hogy az eredeti egyensúlya helyreálljon. Egy gömbölyded, széles kehely jó célt szolgálhat a vörösborok kóstolásánál. A poharat a száránál, vagy a talpánál fogjuk meg.




Pezsgőkhöz

A pezsgők igen fontos tulajdonsága a gyöngyözés, melynek finomságát, intenzitását és tartósságát is meg kell ítélni. A pohár alakja maximálisan ezt a célt szolgálja azzal, hogy a trombita végéhez hasonló alakú (flőte).

Gyakran használnak egy sekély, széles pohártípust is pezsgőhöz, ami alkalmatlan a szakszerű bírálatra, mert a buborékok útja túl rövid a gyöngyözés megítéléséhez. A poharat a kehely alsó, vékony részénél, illetve a talpánál fogjuk meg.

Likőrborokhoz

A likőrborok többsége fűszerezett, így elég erős, intenzív illatú. Színüket a technológia során állítják be.

A pohár feladata ezért az illatok dekoncentrálása. Ezt sekély, kicsit íves oldalú, széles kehely valósítja meg, amit a száránál vagy a talpánál fogunk meg.

A déli csemegeborokat is gyakran kóstolnak ebből a pohártípusból. Kelyhe erősen szűkül, és a száját párhuzamos falú keskeny szakasz alkotja. Ezáltal az illatok koncentrálása még hatékonyabb. A poharat a száránál vagy a talpánál fogjuk meg.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése